lördag 1 december 2012

SD- och MEDIER som vill UPPFOSTRA-

SD och medier som vill uppfostra

Ledare i dag 00:30 | Uppdaterad i dag 09:20
Under 2,5 veckor har Sverigedemokraterna skakats av kriser; rasistiska och sexistiska smädelser, lögner och järnrör. Toppföreträdare har lämnat sina uppdrag. Opinionsmätningar visar att väljarnas stöd är oförändrat eller ökar.
Hur går det ihop? Populära förklaringar är att all uppmärksamhet – även negativ – gynnar SD, och att varselvågen får människor med svag ställning på arbetsmarknaden att bli mer invandringskritiska.

Dessa förklaringar äger nog sin relevans, men en faktor kan vara ännu viktigare: Allt fler människor tröttnar på att uppfostras av medier.

Mediernas hantering av SD-skandalerna bör delas i två kategorier; nyhetsrapportering och kommenterande journalistik. Den rena nyhetsbevakningen har inte skilt sig från hur det brukar se ut vid politiska skandaler. Visst har det varit ett drev, men inte mer än vad det var under turerna kring Håkan Juholt. Om människor bara hade tagit del av nyhetsrapporteringen kring SD-krisen och fått dra sina egna slutsatser hade SD:s opinionssiffror sannolikt fallit som Juholts gjorde.

Men människor har inte fått dra sina egna slutsatser, för vid sidan om nyhetsrapporteringen finns den kommenterande journalistiken; ledare, krönikor, ”analyser” och diverse kulturtexter. Den kommenterande journalistiken har inte skött sitt uppdrag väl under SD-skandalen. Det har skrivits oproportionerligt mycket, och ofta har skribenterna i sin iver att ta avstånd från SD buntat ihop järnrörsligan med partiets sympatisörer och förklarat att de alla är rasister och fascister.

Den varslade industriarbetaren som är rädd att skatterna inte räcker till välfärden är alltså fascist? Mamman i Rosengård som vill att barnen ska få klasskamrater med svenska som modersmål är rasist?

SD-politiker som beter sig som huliganer ska kritiseras hårt. Men att samtidigt idiotförklara de människor som av olika anledningar sympatiserar med SD tyder på att de kommenterande journalisterna har slutat att vara nyfikna på omvärlden, att man i stället vill uppfostra.

Under Juholtdrevet arbetade jag på en ledarsida där vi medvetet valde att ligga lågt, vi skrev få och strikt politiska (ej hånfulla eller sarkastiska) kommentarer. De flesta borgerliga ledarsidor agerade likadant. Hittills under SD-skandalen verkar strategin vara den motsatta: Ös på bortom det monomanas gräns, håna, idiotförklara och bunta gärna ihop toppolitiker med sympatisörer.

Många människor tar det nog som obehagliga, storhetsvansinniga uppfostringsförsök från de kommenterande journalisterna. SD kunde ha straffat ut sig själva men i stället blev det en motreaktion, en protest mot det massmediala prästerskapet. SD borde tacka de kommenterande journalisterna för opinionsframgångarna.


Skriv en ny kommentar

 • Bild
 • Dela på:

  Twitter
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)

Visar 20 av 24 kommentarer

 • Patrik
  Bra och till stora delar korrekt skriven artikel. Men jag vill dessutom tillägga att dom flesta SD-väljarna inte röstar på partiet i ren protest utan dom röstar på SD därför att partiets hela politiska program till stora delar tilltalar dom.
  Däribland undertecknad.

 • Magnus99
  All heder Marika att du skriver brutalt ärligt. Något som är rätt så ovanligt om man tenderar att läsa slask som expressen och aftonbladet.
  Skulle vi sluta rösta på SD bara för några individer beter sig som apor. Speciellt när det är expressen och aftonbladet som försöker diktera vad vi skall tycka. Detta fick snarare mig att betala 1500 kr för medlemskap i SD. Inte riktigt det Aftonbladet hade hoppats på eller hur.

 • chainmail
  Sakfrågan (massinvandringen) diskuteras inte utan endast budbärarna. Vi svenskar är trötta på att få åsikter från det vänsterliberala globalistiska etablissemanget nerkörda i halsen...

 • debattbultenibo
  Ett förslag är ju då att "ni svenskar" startar en egen tidning (gärna med en ansvarig utgivare som vågar ta ansvar för vad som skrivs), borde ju bli en formidabel ekonomisk succé...

 • Oheder
  Reinfeldt lierar sig med MP för att straffa SD!
  Vi vanliga medborgare får ta konsekvenserna.
  Dåligt Förnuft.

 • Politisk_Vilde
  Ojdå, en journalist som inte spyr galla och tar ställning?!
  Grattis smålandsposten, ni har visst en journalist som kan tänka själv och som inte är rädd att bli kallad rasist och annat tjafs.

 • LeffeF
  Mycket klokt skrivet. Tänk att det enda som krävs för en balanserad verklighetsförankrad analys är lite småländskt bondförnuft.

 • Alainen
  En av få ledare som har en i mina ögon korrekt analys av SD och medias pekpinnar!! Heder åt Marika!

 • janalund
  Du har så rätt, Marika. Jag var helt chockad när vi hade vårt möte för medlemmar och sympatisörer. Det kom så mycket intresserat folk att vi, som hade ett rum för 23 personer, fick bära ut bord och ställa in stolar. Sedan blev det 6 personer som ville ansöka om medlemskap. Jag erkänner att jag kom av mig på mötet och kände mig som Alice i Wunderlandet. ALLA var där för de var genuint intresserade.

 • Jag får gratulera Småland till dessa vettiga journalister! Härlig artikel!

 • BKarlsson
  Mycket bra skrivet Marika.
  Denna ledartext borde spridas över hela Sverige.
  Men tyvärr är det väll ingen "Stockholmtidning" som vill ta in den.

 • En utmärkt ledare!

  Tänk om man kunde få läsa något liknande i exv någon av de stora rikstäckande tidningarna.


 • setovis
  Vanligt folk harr länge blivit manipulerade av 7klövern och media, nu erfar de att den förda asylpolitikens skrämmande utveckling.
  De enda som hela tiden varnat för detta och arbetat i mot är Sverigedemokraterna. De har också erfarit genom blir. a Uppdrag Granskning reportage om 7klöverpolitiker som begår bedrägligt förfarandei mot medborgana.
  Se Götene, Göteborg m.m.Frågan är då vilket är värst fyllebråk eller bedrägligt förfarande?

 • MaNormann
  Marika skriver precis det som jag länge tänkt, men inte
  formulerat lika tydligt som hon gör. Min skepsis mot media växer eftersom jag
  upplever att driften att göra scoop eller att uppfostra alltmer överskuggar
  ambitionen att vara saklig. Varannan journalist lär vara miljöpartist och det
  tycker jag märks i rapporteringen.
  Medias allmänna hållning runt händelserna i SD spelar
  partiet i händerna. Är det bara en journalist, Marika Formgren, som insett
  detta?


 • RNE
  Det hysteriska skrikandet i kvällstidningarna har inte imponerat!

 • Funtaren
  Intressant artikel som bryter det mönster som övriga media uppvisar.
  Dock - slutsatsen är felaktig. Väljarna premierar inte järnrören och de förflugna orden med sitt ökade stöd. De premierar partiets solida sätt att hantera situationen och demonstrera att sådant beteende har ett pris i SD. Ett pris högre än om det skett inom andra partier.
  De premierar alltså det bevis de fått om att SD är ett seriöst parti, inriktat på politik.

 • KalleAndersson9
  Härligt fin text. Blir en röst på SD 2014!

 • Melker von Heeel
  Till viss del korrekt analys av SD och drevet. Du glömmer dock bort en sak - invandringen - och den har inte minskat under den tid drevet har rullat. Folk är helt enkelt oroliga för splittring i samhället som invandringen orsakar samt kostnaden som följer i dess spår samt den direkta kostnad hanterandet av invandringen skapar. Sen är det nog också ett en hel del som tilltalas av SDs lite striktare kriminalpolitik. Jag är i alla fall än av dem.

 • rocker1971
  Mycket bra skrivet Marika.

 • Hovia
  Bravo. Kan man få prenumerera på SMP i Stockholm?

Trackback-länk

SD och medier som vill uppfostra

Ledare [Uppdaterad i dag 09:20]
Under 2,5 veckor har Sverigedemokraterna skakats av kriser; rasistiska och sexistiska smädelser, lögner och järnrör. Toppföreträdare har lämnat sina uppdrag. Opinionsmätningar visar att väljarnas stöd är oförändrat eller ökar. Läs mer

Inga kommentarer: