lördag 2 juli 2011

Per Gudmundson: Dilsa Demirbag-Stens antydan är en förolämpning - DN.SE

Per Gudmundson: Dilsa Demirbag-Stens antydan är en förolämpning - DN.SE: "Per Gudmundson: Dilsa Demirbag-Stens antydan är en förolämpning

Publicerad 2011-07-01 08:06

Sponsrade länkar
Dejting i Stockholm Dejting med 100 % träffgaranti. Över 500 000 singlar. Testa Gratis! Firstdate.com/Stockholm
Allt för musikutövaren Instrument, noter och tillbehör. Vi utför även reparationer. www.gottfridjohansson.se

(Vad är textannonser?)

Skriv ut Textstorlek



Dela med andra:

Svar direkt: Det är individer som begår brott, inte kollektiv.

Per Gudmundson skriver: ”Norge har ungefär samma problembild som Sverige. Brottsförebyggande rådets två utredningar (1996:2 samt 2005:17) om brottsligheten bland personer födda i Sverige och i utlandet har gett liknande, för att inte säga värre, resultat.” Därefter går han raskt över till att peka på delar av statistiken i Brås senaste två rapporter och slutligen landa i en varning om politisk turbulens i Sverige om inte våra politiker visar handlingskraft.

Norge är endast en förevändning för att Per Gudmundson ska få prata om politik i Sverige. Jag ifrågasätter inte resultaten i Brås rapporter men däremot Gudmundsons hantering av statistiken. Etnicitet kan förvisso vara en intressant forskningsvariabel (i exempelvis sociologi och antropologi) och det kan även människors hudfärg (inom dermatologin). För att förklara människors brottsbenägenhet ger det dock ingen relevant information. Socioekonomiska variabler är huvudförklaringarna bakom brottslighet, men för dessa visar ledarskribenten inget större intresse.

Gudmundson är givetvis väl medveten om att det moraliskt och logiskt är ett stort steg att gå från beskrivning och analys till normerande politik. Identitetspolitik är en kollektivisering som strider mot de grundläggande liberala principerna om individuella fri- och rättigheter. Det är individer som begår brott, inte kollektiv. Skuld går inte i arv. Detta är grunden för vår lagstiftning.

Om Per Gudmundson hade visat de invandrargrupper han med gäll röst pekar ut i sin text hälften av den finkänslighet han förväntar sig för sin egen person hade vi inte behövt denna replikväxling. Gudmundson brukar påpeka att vi

har ett mesigt debattklimat i Sverige. Men när han får motstånd uppför han sig som prinsessan på ärten.

Dilsa Demirbag-Sten, Debattör och författare
kulturdebatt@dn.se



Annons:

”Om den norska utredningen vet jag inget”, skriver Dilsa Demirbag-Sten i ett angrepp på mig och min artikel från midsommardagen, som baseras just på nyutkommen norsk offentlig statistik, framtagen av Norges justitiedepartement, utlänningsdirektorat och statistiska centralbyrå.

Det är förstås komiskt, men också synd att hon inte har läst rapporten innan hon skriver. Demirbag-Sten väljer i stället att kritisera de två svenska motsvarande utredningarna från Brå. Hon menar att den överrepresentation av invandrare som syns i brottsstati­stiken rör så få fall att resultaten bör ifrågasättas.
Annons:


Det är en rimlig ingångsvinkel, men det problem hon varnar för kan i någon mån mötas av att man mäter igen. Och igen. I norska SSB:s ­mätning framkommer ett likartat mönster vad gäller invandrares överrepresentation som i de två svenska.

Ett närliggande exempel gäller Oslopolisens offentliggörande av ursprungsuppdelad statistik över överfallsvåldtäkter med känd gärningsman. Första året, då det framkom att samtliga hade invandrade gärningsmän, fanns det all anledning att kritisera det snäva urvalet – det rörde sig ju bara om ett par gärningsmän. Men vad ska man tänka när samma resultat uppenbarar sig fem år i rad, som det gjort i Oslo?

Jag anser att det finns skäl för våra politiker att oroa sig både för brotten och för hur väljarna tolkar det mönstret, och tycker att det är sorgligt att annars respektabla debattörer antyder att jag är rasist för att jag förmedlar denna offentliga statistik och denna oro.

Slutligen: Jag brukar inte bemöta uppenbart förolämpande debattinlägg. Men när en stor morgontidnings kultursida både avsiktligt vantolkar mig och snuddar vid grova anklagelser om min person utan att ens ha läst det material jag refererar i min artikel, måste jag ändå ställa frågan om DN Kultur behandlar samtliga debattföremål på samma sätt. Om svaret är ja kan vi nämligen sluta en arbetsbesparande överenskommelse: Ni fortsätter låta bli att läsa det ni skriver om, så låter vi andra bli att läsa er.

Per Gudmundson, Ledarskribent i Svenska Dagbladet

kulturdebatt@dn.se

Läs mer: Dilsa Demirbag-Sten: Grumligt i Svenska Dagbladet om invandra

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: