måndag 29 december 2014

Ensamkommande "barn" är ofta vuxna ?

Utbrett åldersfusk bland ensamkommande unga

Christian Langballe ©Privat, Facebook
Medvetet fusk eller begripliga osanningar? Meningarna i Danmark går starkt isär om ensamkommande unga. Av 300 som sa sig vara barn visade sig 215 vara vuxna – i alla fall enligt danska migrationsverket.
Antalet ensamkommande unga är i Danmark, precis som i Sverige, stigande. Men medan det på andra sidan Öresund handlar om hundratals – från årets början och fram till oktober hade 659 personer som hävdat sig vara minderåriga sökt asyl − är tillströmningen till Sverige betydligt större. Enligt Migrationsverket sökte 4 000 ensamkommande ”barn och unga” asyl i Sverige 2013. Under 2014 var siffran 1 400 – bara fram till april.
Men det är inte bara ifråga om volym som de två länderna skiljer sig åt; medan debatten om ”barnens” ålder inte anses rumsren i Sverige, är de danska tongångarna helt andra. Frågan har precis fått ny aktualitet genom att Martin Henriksen, Dansk Folkeparti (DF), ställde en fråga till justitieminister Mette Frederiksen, S, och svaret han fick har nu lett till het debatt.
Siffror från departementet visar nämligen följande: under ett år, från oktober i fjol till oktober i år, åldersvärderades 300 unga, som samtliga hade uppgett sig vara barn, alltså under 18 år. Undersökningen gjordes bland annat genom röntgen av skelett och tänder. Men enligt Udlændingestyrelsen, den danska motsvarigheten till Migrationsverket, visade sig 215 av dessa vara vuxna, uppger Radio24syv i ett inslag på måndagsmorgonen.
Och detta är uppgifter som Christian Langballe, DF:s talesperson i medborgarskapsfrågor, reagerar starkt mot även om han säger sig inte vara överraskad; fusk förekommer ju på många områden, menar han.
− Men att det är fråga om så många manar till besinning. Det är fusk och svindel om man, genom att påstå att man är barn när man i själva verket är vuxen, försöker kringgå våra asylregler. Gör man det ska man inte ha asyl, säger till radion.
Han tillägger:
− Det är ju då inte heller fråga om asyl utan om invandring. Det är lättare för barn än för vuxna att få asyl, och om det finns hål i lagen som folk kryper igenom måste de självklart täppas till.
Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordförande för Enhedslisten, det parti som ligger närmast Vänsterpartiet, har en helt annan syn och uttrycker den fullaste förståelse för de ensamkommande ungas situation och felaktiga uppgifter om åldern.
− De här människorna är ofta desperata och jag kan mycket mer än väl förstå att man kan hitta på att göra i det närmaste vad som helst, för att få asyl, säger hon.
Hon menar också att det inte alls behöver handla om lögner utan att de unga helt enkelt inte har en aning om hur gamla de egentligen är:
− Och det beror på att de inte har några papper och för att det inte är något som man har brytt sig så mycket om där de kommer ifrån, säger hon.
Men att dålig infrastruktur eller liknande skulle ligga bakom avfärdar Christian Langballe helt. ”Det tror jag inte på”, säger han och har en helt annan förklaring.
− Jag tror helt enkelt att dessa unga personer, som huvudsakligen kommer från Afghanistan, skickas i väg av sina familjer för att de ska få en framtid i Danmark. Och jag ser ett mycket stort problem inför framtiden om man genom att fuska med sin ålder kan få asyl, säger han.
Radio 24syvs programledare påpekar för Christian Langballe att man i Sverige tror på att de unga asylsökarna är så gamla som de säger och undrar varför man inte kan tillämpa samma princip i Danmark.
− Det är ju skillnaden mellan Danmark och Sverige. Så enkelt är ju det. Nu kommer det i alla fall 80 000 till Sverige i år. Skulle lika många komma till Danmark skulle folk börja skrika högt. För vi i Danmark har inte samma politik. Sverige är ett politiskt missionshus där man inte räknar med att folk som kommer kan komma på att fuska för att få asyl, säger Christian Langballe.
Men att det finns de som gör det menar han att det finns klara bevis på.

Mer läsning

Inga kommentarer: