onsdag 13 februari 2013

Kränkhet ligger till grund för hatet (även i median)

Kränktheten ligger till grund för hatet på nätet

Krönika 2013-02-11 | Uppdaterad i går 14:46
Som ledarskribent har jag många gånger fått hård kritik, vilket är helt i sin ordning. Två personer har dock varit hatiska. Dels var det mannen som ringde varje gång jag kritiserat facket och vrålade att jag var en nazisthora.
När han sade att jag borde få aktiv dödshjälp polisanmälde min chef. Dels var det kvinnan som efter att jag kritiserat feminismen skrev att helveteshundarna borde slita mig i stycken.
Hat kommer alltså inte bara från höger och från män, det kan lika gärna komma från vänster och från kvinnor.
Det behöver påpekas efter Uppdrag Gransknings ”Män som näthatar kvinnor” (6/2). Programmet visade bara en sida av det så kallade ”näthatet”, och antydde att alla ”näthatare” är antifeministiska kvinnohatare och rasister.
Det stora problemet med debatten om näthat är hur själva ordet används: man klumpar ihop kristallklara brott som olaga hot med ett allmänt otrevligt nätbeteende samt med avvikande politiska åsikter som man önskar bort (främst om invandring och feminism).
”Näthat” har alltså blivit ett gummibegrepp som kan tänjas för att rymma alla företeelser som debattörerna vill demonisera.
Alla är överens om att hoten mot kvinnorna i Uppdrag Granskning är fullständigt oacceptabla. Beatrice Ask vill ändra lagstiftningen. Då blir det eftersträvansvärt att få det man själv ogillar stämplat som ”näthat”. Lagstiftning som kriminaliserar SD-sympatier eller feminismkritik skulle ju göra tillvaron behagligare för många.
Men yttrandefriheten är vår viktigaste rättighet. Att begränsa den för att komma åt något så diffust som ”näthatet” är horribelt.
Vi har dessutom redan lagstiftning mot olaga hot. Om polisen instrueras att ta även hot i den digitala miljön på allvar borde de grova brotten under paraplyet ”näthat” kunna beivras.
De övriga företeelserna som kallas ”näthat” bör vara civilsamhällets uppgift att stävja. Det är du och jag som bär ansvaret för samtalsklimatet. Fostrar vi våra barn att behandla andra respektfullt, använder vi själva en ­hyfsad och saklig ton i nätdiskussioner, och markerar vi mot dem i vår omgivning som inte gör det? Sådana självkritiska frågor bör vi ställa oss, i stället för att kräva att polis och rättsväsende ska göra bättre, mer civili­serade människor av oss.
Vi som verkar inom media bör särskilt fundera över vårt ansvar för samtalsklimatet. När Maria Sveland skriver om två genusdebattörer att ingen kallar Pär Ström eller Pelle Billing för de extremister de faktiskt är, tvärtom bjuds de in till tv-soffor och debatter och erbjuds utrymme på olika forum - är det verkligen väsensskilt från när ”näthatare” demoniserar feminister som manshatare? När Åsa Linderborg med Aftonbladet i ryggen och inhyrda jurister försöker tysta invandringskritiska sajter - är det ett mindre hot mot demokratin och det fria ordet än när hatiska män vill få tyst på kvinnor i offentligheten?
Det finns en minsta gemensam nämnare hos hatarna, oavsett om de är män eller kvinnor, höger eller vänster, politiskt korrekta eller anti-PK. Det är kränktheten. De känner sig kränkta, och anser sig därför ha rätt att skriva vilka vidrigheter som helst om sin motståndare.
Det finns samtidigt en viktig skillnad mellan de som får betalt för att framföra sitt hat i media, och de som ägnar fritiden till att hata på kommentarfält. Det är den förra gruppen som kräver lagstiftning för att tysta den senare. De avlönade hatarna tycks inte lita på sina egna argument, eftersom de inte vill ha fri debatt. Det skrämmer mig mer än ”näthatet”.
Marika Formgren


Kommentarsfunktionen är stängd på den här sidan.

Visar 20 av 25 kommentarer

  • Ni behöver bara fundera över varför Linderborg bojkottade publiscistklubbens möte. Hon skulle ha blivit totalt krossad i debatten. Hon orerar enbart där hon får stå oemotsagd. Personligen tycker jag att hon är den största hataren av alla. Din artikel är bland det mest ärliga jag har sett i media. En eloge till dig.

  • invandraren82
    Tack för en bra artikel!!!!!! Det är mig glädjande att människor beskriver det så som det är utan undanflykter till något täckt av en dimma!!

  • Amelia12
    Tack för en sund, uppriktig och verklighetsvärnande krönika.
    Journalisters hat gör mig också ledsen som gapar ut elaka saker om människor och inte tala om män, vita män.
    Det är rent osmakligt.

  • Daniel Janson
    Träffsäker ledare som pekar på några allvarliga problem i den "fria" debatten. Men som vanligt dröjer det inte många timmar förrän Aftonbladets Osin försöker demonisera inlägg i debatten som inte harmoniserar med hans egna åsikter.
    Stå på dig Marika!

  • Jan Ivarsson
    aftonbladet är det största problemet angående "näthat"

  • CoopCoor
    Träffsäkert. Men Aftonbladet är bittra på att Barometern försvarar det fria ordet och även ser att journalistkåren har en del av ansvaret för det som populärt kallas näthat.

  • johced
    Underbart Marika. Håller med till fullo, och delar åsikten att alla former av hat och hot är oacceptabla.
    /Avpixlatläsare

  • gbmye
    Det du skrev att de avlönade hatarna skrämmer mer än näthatarna är sant. En Åsa Lindeborg kan offentligt kräva lagändringar som passar hennes åsikter och behov. Näthatarna kan bara skrika i vanmakt. En Å.L. har makten i ryggen, medan de som gömmer sig i anonyma kommentarsfält riskerar jobbet och utsätter sig för fara från maktens stenkastarmobb. De som offentligt beskriver Åkesson som en kakerlacka som ska gasas ihjäl och får applåder för det, är en större och farligare person i ett demokratiskt ´samhälle än de flesta näthatarna.

  • Funtaren
    Bravo! Skulle önska att du kunde öppna eget som journalistkonsult med uppdrag att återställa hedern i journalistyrket. Du är en av de få som åtminstone jag fortfarande kan respektera i deras yrkesroll.

  • gzsandro
    Marika Formgren är som alltid klok och läsvärd!

  • Det finns samtidigt en viktig skillnad mellan de som får betalt för att framföra sitt hat i media, och de som ägnar fritiden till att hata på kommentarfält. Det är den förra gruppen som kräver lagstiftning för att tysta den senare. De avlönade hatarna tycks inte lita på sina egna argument, eftersom de inte vill ha fri debatt. Det skrämmer mig mer än ”näthatet”.  ''KLOCKRENT'' Tummen upp får av mig i alla fall !

  • Rickard Berghorn
    Mycket, mycket bra och helt på kornet. Hur vänsterradikala och feministiska journalister har försökt kapa debatten och förvandla den till politisk propaganda, är oacceptabelt. Inte minst borde Maria Sveland kritiseras efter förtjänst -- man kan inte nog påpeka att hon faktiskt inte haft ett enda sakargument för att klumpa ihop namngivna feminismkritiker med högerextremister, Breivikare och hotare och hatare på nätet. Det är snarare ett uppenbart brott mot pressetiken.

  • Ytterliggare en klockren ledare. Det är människor som Marika som gör att jag fortfarande kan ha iallafall lite hopp om mänskligheten.

  • audiowner
    Journalistik V2.0? Det var på tiden att en mognad och en seriös bild av verkligheten ser dagens ljus. Bra skrivet!
    De tänkande människorna i Sverige törstar efter en mer komplex bild som tar in alla variabler om fenomenet.

  • DrKejs

Inga kommentarer: