fredag 15 februari 2013

Hemfridsbrott.

Elmer Göthberg dömd för dåd i Revolutionära Frontens namn

Alingsås Mitt i natten slogs en ruta sönder, tårgas sprutades in i bostaden och en yxa slogs i dörren. Innanför fönstret låg en kvinna och hennes barnbarn och sov. Nu har en av gärningsmännen dömts i det politiskt motiverade attentatet.

Publicerad 2013-02-14, klockan 15:08
En natt i november 2011 vaknade en 51-årig kvinna av att någon slog sönder fönsterrutan till hennes sovrum och sprutade in tårgas eller liknande. Förutom kvinnan låg hennes sjuåriga dotterdotter och sov i rummet när rutan krossades. Både kvinnan och barnet fick glassplitter över sig och det tårades och sved i ögonen av gasen. Flickan började skrika. Kort därefter slogs ytterdörren till lägenheten sönder med en yxa.
Flickan är än i dag rädd på grund av händelsen. Hon lider dessutom av en hjärtsjukdom vilket innebär att attentatet hade kunnat få allvarliga konsekvenser.
Ute på husfasaden hade gärningsmännen skrivit ”[namnet på kvinnans son] = nazist RF” och på två ställen i trapphuset lämnat sin signatur ”RF”. RF ska utläsas Revolutionära Fronten, en obskyr grupp bestående av våldsverkare som använder politik för att ursäkta sitt våldsbehov. Till stor del består RF av individer som inte har något med ”arbetarklass” att göra, men anser sig ändå ha rätten att bruka våld i ”arbetarklassens namn”.
Kvinnans son låg och sov i ett annat rum. Han vaknade av att han hörde sin systerdotters skrik. Han berättade i förhör att han fyra år tidigare varit politiskt aktiv på högerkanten men inte var det längre. Han tittade ut och såg fyra personer springa från platsen.
När polisen kom hittade de, förutom nämnda skadegörelse, blodspår och en bit av ett finger som visade sig tillhöra Elmer Göthberg.
I rättegången lät Elmer Göthberg som de flesta kriminella som överbevisats och måste erkänna att de var på platsen. Han menar att han följt med några vänner som är ”politiskt intresserade”. De skulle straffa någon men Elmer Göthberg förstod inte att det handlade om våld. Väl i Alingsås blev han ombedd att slå sönder en fönsterruta medan de andra gick runt huset. Han gjorde som de sa. Han säger sig nu vara besviken på sina vänner. ”Om han hade vetat att det skulle användas våld och om han hade vetat att det fanns personer innanför sovrumsfönstret hade han aldrig deltagit i aktionen.”
Förutom att delta i detta dåd döms han för att den 21 maj 2011 på Hemköp på Masthugget i Göteborg ha stulit varor för 87 kronor och för att olovligen ha brukat cannabis. Han erkände båda dessa brott.
Elmer Ola Göthberg, född 1992, döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han är tidigare ostraffad.
Elmer Göthberg har valt att låta sina kumpaner vid attentatet mot bostaden förbli anonyma. Elmer Göthberg kommer inte från något klassiskt arbetarklasshem. Hans pappa är aktiv inom Göteborgs nöjesindustri. Han har bland annat varit gäst-DJ tillsammans med ett av tidningen Expos mer välkända namn. Elmer Göthbergs mor har arbetat för Läkare utan gränser.
Revolutionära Fronten skriver på sin hemsida att man inte visste att kvinnan och barnbarnet fanns i lägenheten utan att det var kvinnans son man ville åt.


Inga kommentarer: