onsdag 31 augusti 2011

Här finns det farliga transfettet - Hälsa - Hälsotips Träningstips Friskvård Träning | Expressen

Här finns det farliga transfettet - Hälsa - Hälsotips Träningstips Friskvård Träning | Expressen: Stockholm handlar tillsammans med sin son Sebastian Malmström, 5. Anna är missnöjd med att så många matvaror innehåller transfetter: Jag tycker det är onödigt. Det borde ju ha tagits bort, särskilt om Danmark gjort det, säger Anna.
Här finns det farliga transfettet
Här är Livsmedelsverkets nya svarta lista över maten som innehåller transfetter. I 23 av 37 testade varor var andelen av det farliga fettet över 0,2 gram per 100 gram. Vanliga matvaror som crème fraiche och rätter som pyttipanna toppar listan.
Fakta

Mängd transfett per 100 gram:
Rostad lök, 3,3
Crème Fraiche (28 %), 1,2
Pyttipanna (vegetarisk), 0,9
Kebabkött, 0,8
Smältost (13 %), 0,7
Crème Fraiche, blue cheese
(15 %), 0,7
Smältost (13 %), 0,6
Crème Fraiche (13 %), 0,5
Vit choklad, 0,4
Glass (fett 10 gram), 0,4
Glass, hallon och mjölk, 0,3
Chocolate Bar (Special K), 0,3
Mörk choklad, 0,3
Mörk block, 0,3
Fraiche (5 %), 0,3
Sandwich (veteknäcke), 0,2
Sandwich (rågknäcke), 0,2
Sojakorv 0,2
Mörk choklad (70 % kakao), 0,2
Mjölkchoklad, 0,2
Fjällyoghurt (3,6 %, smaksatt), 0,2
Fjällfil (4,2 procent) 0,2
Fiberbar Naturell (Allbran) 0,2
Källa: Livsmedelsverket
Mer i samma ?mne
23 april 2006 Per Hägred: Ta bort giftet från vår mat! 22 april 2006 Farligt fett i lågprismat 18 april 2006 Ät rätt fett! 13 april 2006 Svensk snabbmat onyttigare än dansk

Expressen har i en rad artiklar krävt att Sverige ska göra som Danmark och införa en gräns för hur mycket transfetter det ska få finnas i vår mat. Men en sådan gräns dröjer. Tidigast om sex år kan livsmedelsverket komma med åtgärder mot de farliga fetterna. - Vi kommer med nya rekommendationer och kostråd tidigast 2012 och innan dess kan det inte bli tal om något förbud, avslöjar Livsmedelsverkets chefsnutritionist, Annica Sohlström.
Viktigt minska fettintaget

Men i går presenterade verket en ny lista över transfettinnehållet i 37 testade livsmedel. I 23 fall innehöll maten mer än 0,2 gram transfettsyror per hundra gram. Samtidigt går verket ut med en uppmaning till svenskarna att försöka begränsa intaget av transfetter.
Hjärt- och kärlsjukdomar

- Det finns personer som ligger högt. Det är de som äter mycket godis, bakverk och friterad potatis, men gränsvärden är något som bör komma centralt från EU-håll, menar Annica Sohlström. Hon hoppas att man inom en inte alltför avlägsen framtid ska kunna tvinga producenterna att deklarera transfettinnehållet. I dagsläget kan producenterna fortsätta som vanligt. - Det är klart att man önskar att det gick fortare att få bort transfetter ur maten, säger Annica Sohlström. Det finns nämligen ett påvisat samband mellan ett högt transfettintag och hjärt- och kärlsjukdomar.
Fem gram per dag

Senast var det ett amerikanskt forskarteam som kunde bevisa sambandet. Teamet kommer också med rekommendationen att du inte bör få i dig mer än fem gram transfetter per dag.

Av Per Hägred
per.hagred@expressen.s

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: