Ökning av hot och våld inom akutvården
VÅRDKAOS Hot och våld från patienter och deras ledsagare har blivit ett allt större gissel för vårdpersonalen på landets akutmottagningar. På många håll måste man ha ständig väktarbevakning. överfallslarm, övervakningskameror och låsta dörrar under kvällstid är mer eller mindre obligatoriskt. Vårdpersonal utbildas i självförsvar. Detta problem uppmärksammar Dagens Nyheter idag i två artiklar. Som av en händelse “glömmer” Kristoffer Örstadius som skrivit artiklarna att med ett ord nämna att det är invandrargrupper som står för en helt övervägande del av hoten och våldet. I stället svamlas det om att vi svenskar skulle ha blivit mer krävande och oroliga som vårdkunder.
På bl.a. akuterna vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge får vårdpersonalen lära sig självförsvar som en följd av att man blivit en alltmer utsatt yrkesgrupp där hot och våld numera tillhör vardagsrutinerna. Men samma trend kan konstateras även på andra platser i landet. DN har kontaktat femton sjukhus i landet och rapporterna om en ökning av hoten och våldet är samstämmiga. Det är heller inte ovanligt att vårdpersonal kommer till skada i dessa sammanhang.
Verksamhetschefer som DN talat med berättar om hur hela undersökningsrum fullständigt demolerats, om vårdpersonal som skadats i handgemäng med patienter och deras anhöriga och om ett hårdare samhällsklimat. Man vittnar också om att detta är ett relativt nytt fenomen och att vårdpersonal tidigare var en skyddad arbetsgrupp som bemöttes på ett respektfullt sätt. Man berättar också om hur man måste skapa genomtänkta flyktvägar för personalen, installera överfallslarm och övervakningssystem, samarbeta med polisen, utbilda de anställda i konflikthantering och skyddsteknik och mycket annat.
DN-journalisten Kristoffer Örstadius vill dock inte berätta att problem av det här slaget är ojämförligt störst i invandrartäta orter och allra värst i den mångkriminella gangsterstaden Malmö. Den enda grupp han vill peka ut är personer med missbruksproblem, i övrigt förklaras detta vårdhaveri av hot och våld med att vi svenska vårdtagare generellt skulle ha blivit mer krävande och våra anhöriga mer oroliga och att vi därför börjat hota och misshandla personalen när vi t.ex. söker för en enklare åkomma och blir hänvisade att i stället uppsöka en vårdcentral.
Detta är naturligtvis kvalificerat skitsnack och även om Örstadius baserar dessa påståenden på citat så har han antingen inte brytt sig om att fråga efter vilka grupper det är som uppträder på det här hotfulla och våldsamma sättet och/eller så har han strukit sådana politiskt inkorrekta utsagor från intervjuerna när han sammanställt sina artiklar. Svenskar som blir irriterade av att vänta länge på att få vård har vi haft i alla tider. Berusade personer likaså. Däremot har vi bara i några decennier haft massinvandring från avlägsna delar av världen. I spåren av denna ser vi hur problemen ökar lavinartat på en lång rad områden i samhället och svensk akutvård utgör förstås inget undantag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar