torsdag 10 mars 2011

Så undviker du kortbedrägerier på resan | Resenyheter | SvD

Så undviker du kortbedrägerier på resan | Resenyheter | SvD: "Så undviker du kortbedrägerier på resan

Publicerad: 10 mars 2011, 10.42. Senast ändrad: 10 mars 2011, 13.40
2011-03-10 10:42:32

Skimning, att någon kopierar uppgifterna på ditt betalkort, är vanligare i vissa länder än andra. Och du behöver inte ens ha varit på en viss plats för att någon ska kunna använda ditt kort där. I tredje delan av artikelserien om pengar på resan tipsar vi om hur du skyddar dig mot kortbedrägeri



Försvinner pengar plötsligt från ditt konto? Görs stora inköp i New York fast du befinner dig i Stockholm? Då är kortet sannolikt skimmat, det vill säga någon har kopierat informationen från magnetremsan och tillverkat ett nytt identiskt kort. Du behöver inte ens ha varit på den plats där det skimmade kortet används.

– Den mest omfattande skimningen genomförs av internationella ligor som kapar kortet i ett land och sedan säljer informationen till sina medbrottslingar ett annat land, säger Jan Olof Brunila, chef på Swedbanks kortverksamhet.

Finns det några länder där vi ska vara extra försiktiga?

– Skimning sker överallt, men när betalningen sker i en chipterminal är korten i princip omöjliga att kapa. Så i länder där chipterminaler är vanligt är vi förstås säkrare, säger Jan Olof Brunila.

Hur ser då ut utvecklingen ut runt om i världen? I populära semesterlandet Thailand är chipterminaler på gång men fortfarande är det magnetläsarna som dominerar, enligt Jan Olof Brunila. Detsamma gäller Sydafrika och Australien.

I Malaysia, som tidigare var ett land med utbredd skimning, är det nu chipläsare som gäller.

I Europa trädde vid årsskiftet en ny lag i kraft som säger att alla betalterminaler i måste vara klara för den nya kortstandarden EMV, vilket betyder att de ska kunna hantera chip och PIN.

Och i exempelvis Storbritannien och Frankrike ser man knappt något annat i dag, medan det i turistländer som Spanien, Italien och Grekland fortfarande inte är lika utbrett. På de flesta turistorter finns det dock.

I USA gäller fortfarande magnetremsa – här går det inte att betala med chip och pinkod.

Skimningen sker nästan uteslutande när du inte ser ditt kort, därför är den viktigaste regeln att aldrig lämna kortet utan uppsikt.

– Att lägga kortet i baren är helt galet. Det gäller både i Sverige och utomlands. Och låt inte servitörer gå iväg med ditt kort. Man ska inte misstro andra människor, men du kan aldrig veta vad som händer med ditt kort när det är borta, säger Jörgen Wennberg, vd på ICA-banken och fortsätter:

– Har restaurangen inte chipterminal är det bättre betala med kontanter.
Läs mer

* Så betalar du enklast i några vanliga turistländer
* DEL 1 Bankkkort på resan Fördelar, nackdelar och varningar

Per Johnsson

Per Johnsson

reseexperten@svd.se



– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: