Jimmie Åkesson: ”Märkligt att belöna dem som stannar illegalt” | SvD: "Jimmie Åkesson: ”Märkligt att belöna dem som stannar illegalt”
29 mars 2011 kl 15:22, uppdaterad: 29 mars 2011 kl 18:12
Imorgon, onsdag, debatterar riksdagen migrationspolitiken. Enligt nya siffror som Sverigedemokraterna tagit fram har polisen misslyckats med att utvisa människor som vistas illegalt i Sverige i 75 procent av de fall som migrationsverket lämnat över. Det är uppenbart att regeringens politik på detta område har varit fullständigt misslyckad, skriver Jimmie Åkesson (SD).
För några veckor sedan presenterade regeringen tillsammans med Miljöpartiet en ramöverenskommelse för migrationspolitiken. Statsministern har beskrivit överenskommelsens som historisk. Även om uppgörelsen i dagsläget är mycket oklar pekar den ändå ut en tydlig riktning för invandringspolitiken. Det är uppenbart att man generellt önskar se mer invandring till Sverige. Tydligast har uppgörelsen varit i synen på människor som vistas i Sverige illegalt. Människor som fått avslag på sina asylansökningar men vägrat att följa dessa beslut ska enligt överenskommelsen få tillgång till offentligt finansierad vård, skola och möjligen även i någon form till arbetsmarknaden.
Här ser vi också en tydlig svängning i regeringens politik där man tidigare har varit tydliga med att man inte ska premiera människor som bryter mot svensk lag. Man har också varit tydliga med att påpeka att en grund för ett fungerande asylmottagande även är att återvändandet för människor som fått avslag på sina asylansökningar fungerar.
Det är uppenbart att regeringens politik på detta område har varit fullständigt misslyckad. Trots att man betalar människor för att återvända vägrar flertalet att resa tillbaka frivilligt. Vi har låtit Rut, riksdagens utredningstjänst, undersöka detta. Sedan 2006 har migrationsverket tvingats överlämna 40 209 ärenden till polisen för verkställande. Av dessa har endast 11 831 verkställts. Det betyder att polisen misslyckas i över 70 procent av fallen. Sett till de senaste tio åren är siffran 75 procent.
Artikeln fortsätter...
Det handlar totalt om nästan 60 000 personer som fått avslag på sina ansökningar men som ändå inte lämnat landet. Sammanfattningsvis kan man säga att det är ungefär varannan av dem som fått avslag på sina ansökningar som fortsätter att vistas i Sverige illegalt. Detta är naturligtvis djupt oroande och skadar allvarligt trovärdigheten för svensk asylpolitik.
En del av samhället ska arbeta för att personer utan tillstånd avvisas samtidigt som andra delar av samhället arbetar för att göra tillvaron för dessa människor bättre.
Jimmie Åkesson
Genom att vilja belöna de som bryter mot svensk lagstiftning med offentligt finansierad välfärd sänder man ut mycket märkliga signaler. Man kan fråga sig om det överhuvudtaget är någon mening med att ansöka om asyl innan bosättning när man ändå i stor utsträckning ska ges samma rättigheter som ges till människor med uppehållstillstånd. Uppgörelsen kommer att minska respekten för negativa beslut i asylprocessen och skapar en bisarr situation där en del av samhället ska arbeta för att personer utan tillstånd avvisas samtidigt som andra delar av samhället arbetar för att göra tillvaron för dessa människor bättre.
Uppskattningar från The International Centre for Migration Policy Development visar att det kan röra sig om 80 000 personer som befinner sig i Sverige illegalt. Några exakta siffror är av naturliga skäl omöjliga att få fram men man kan anta att denna grupp växer för varje år som går.
Jag undrar om regeringen verkligen inser problemet med den illegala invandringen och hur man tror att detta ska kunna lösas om man gör det lättare för illegala migranter att vistas i Sverige? Vill man vara human mot andra människor kan lösningen heller inte vara att skapa incitament för människor att försätta sig i en osäker och otrygg tillvaro. Lösningen måste vara att minska möjligheterna för denna grupp att växa genom att bekämpa människosmuggling och se till att avvisningsbesluten verkligen verkställs.
Migrationsminister Tobias Billström har tidigare deklarerat att regeringen inte tänker medverka till några nya amnestier för asylsökande som fått avslag på sina ansökningar. Eftersom den nu föreslagna politiken öppnar för just krav på tillfällig asyllagstiftning, samtidigt som Miljöpartiets inställning i denna fråga sedan tidigare är känd, är det befogat att fråga sig om inte just generella amnestier är vad vi kommer att få se framöver.
JIMMIE ÅKESSON (SD)
partiledare
– skickat med Google Verktygsfält"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar