”Jag är inte rädd för att kallas islamofob” - Kommunalarbetaren: "Rubrik: Ny
Sara Mohammad Sara Mohammad jobbar med stöd till personer som har fallit offer för hedersrelaterat våld. Hon har själv blivit utsatt för hedersförtryck, och bor nu på hemlig adress.
Fotograf: Tobias Holmqvist
”Jag är inte rädd för att kallas islamofob”
7 FRÅGOR 2011-03-02 Sju frågor till Sara Mohammad, ordförande i riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som jobbar mot hedersrelaterat våld.
1 Du har själv erfarenhet av hedersförtryck, berätta?
- Jag blev könsstympad när jag var sex, när jag var 16 tvingades jag bära slöja och när jag var 17 riktade min bror en Kalasjnikov mot mig för att jag inte ville gifta mig med någon jag inte kände.
2 Vad är skillnaden mellan hedersvåld och mäns våld mot kvinnor?
- Det finns många likheter. Men hedersvåld kan både flickor och pojkar utsättas för. Och både män och kvinnor kan vara förövare. Den som begår hedersmord blir applåderad och en hjälte för omgivningen. Det är omgivningen som kollektivt bestämmer över dig och straffar dig. Sedan handlar det mest om barn, det är döttrar och söner som utsätts för hedersvåld och hedersmord.
3 Har hedersförtryck med religion och kultur att göra?
- Ja, det tycker jag absolut. I de länder där stat och religion inte är separerade finns kvinnoförtryckande lagar och normer, oavsett vilken religion. Vi har bränt kvinnor på bål när kristendomen haft makt. Politisk islam har makt idag, kristendomen är utarmad.
4 Du har kritiserat svenska feminister. Varför?
- De har köpt det kulturrelativistiska perspektivet, där kultur och religion blivit viktigare än mänskliga rättigheter. Jag hade stora förväntningar på feminister i väst, men jag ser inte solidariteten för kvinnors frigörelse i islamstyrda länder, där kvinnor stenas dagligen.
5 Varför är det så kontroversiellt att tala om hedersvåld?
- Man är rädd för att bli kallad rasist och islamofob. Feminister som Gudrun Schyman anklagar begreppet hedersvåld för att vara rasistiskt. Men jag tycker det är rasistiskt att svika invandrarkvinnors rättigheter. Jag är inte rädd för att bli kallad islamofob, jag är livrädd för politisk islam som avrättar tjejer och killar.
6 Hur ser ditt arbete i föreningen ut?
- Vi jobbar med opinionsbildning och med praktiskt stöd. Vi stödjer utsatta som ber om hjälp, vi har stödfamiljer som kan gömma tjejen och vi är med i rättssalen.
7 Vad gör du den åttonde mars?
- Vi ska ha en demonstration på Sergels torg i Stockholm tillsammans med Kvinnor för fred och Artister för fred. Jag ska även tala i Rinkeby om jag hinner.
Uppdaterad 2011-03-01
– skickat med Google Verktygsfält"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar