"Imam får jobb i kyrkan
En muslimsk imam har anställts av Sofia församling i Stockholm. Han ska delta i Fryshuskyrkans mångfaldsarbete.
Maria Kjellsdotter Rydinger, präst i Fryshuskyrkan, kom med idén att anställa en imam.
Maria Kjellsdotter Rydinger, präst i Fryshuskyrkan, kom med idén att anställa en imam.
Foto: Lars Rindeskog
– Att jag som är imam anställs av församlingen är positivt och speglar en öppenhet och vilja att människor av olika religion samarbetar i praktiken, säger Othman Al-Tawalbeh.
Othman Al-Tawalbeh har en omfattande utbildning som grund: sju års universitetsstudier till imam i hemlandet Jordanien och en svensk högskoleexamen i freds- och konfliktforskning. Nu gör han paus i sina studier till magisterexamen i mänskliga rättigheter.
Han kommer närmast från jobb vid studieförbundet Ibn Rushd och har tidigare varit integrationshandläggare i hemstaden Helsingborg. Vid sidan om jobbet predikar han regelbundet i flera moskéer i Skåne.
Sofia församling anställer Othman Al-Tawalbeh under nio månader från den 1 april, för att medverka i Fryshuskyrkans mångfaldsarbete. Fryshuskyrkan finns i Fryshuset, ett stort aktivitetscentrum för unga som ligger inom Sofia församlings gränser.
Othman Al-Tawalbeh ser fram emot arbetet i Fryshuskyrkan.
Läs också
Ledarkommentar: Vilket självförtroende, Sofia
– Genom Sofia församling och Fryshuset får jag möjlighet att förverkliga mina idéer och drömmar, säger han. Jag vill föra dialog om hur vi kan leva i fredlig samlevnad utan hat och hot, och se på varandra som medmänniskor, oavsett religion och andra skillnader.
Han hänvisar till Svenska kyrkans långa tradition av dialog, ”tillbaka till Nathan Söderblom”. I Fryshuskyrkan kommer Othman Al-Tawalbeh att starta samtalsgrupper, både för unga med muslimsk bakgrund och för andra. Det kommer också att hållas träffar i religionsdialog.
Du blir anställd av en kristen församling, hur ser du på det?
– Jag ser inga problem. Svenska kyrkan är en institution och fungerar som vilken arbetsgivare som helst.
Tror du att det medför några begränsningar för dig som muslim?
– Nej, vi har pratat om det. Mina arbetsuppgifter är tydliga och jag har fullt ansvar och frihet, i samarbete med Fryshuskyrkan och församlingen.
Maria Kjellsdotter Rydinger är präst i Sofia församling med placering i Fryshuskyrkan. Hon kom med idén att församlingen skulle anställa en imam. Enligt Maria Kjellsdotter Rydinger finns det en önskan och en öppenhet hos dem som jobbar i Fryshuset att en imam finns där.
– Det är en multikulturell plats, därför är det ingen självklarhet att bara kyrkan finns där.
Enligt Maria Kjellsdotter Rydinger gör den religiösa bakgrund som många unga har att de far illa. Fryshuskyrkan vill visa en annan sida av religionerna – som genom den interreligiösa resa som kristna, muslimska och judiska unga gjorde till Etiopien i fjol. Då deltog också Othman Al-Tawalbeh.
Varför ska just kyrkan anställa en imam?
– Kyrkan måste sträcka ut en hand och hjälpa goda krafter, och hjälpa unga hitta sig själva så att de inte hamnar i extremism. Svenska kyrkan har fortfarande makt och pengar att göra det här, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.
Men hon understryker att församlingen också vinner på det: kyrkan och kristna kan inte växa förrän man förstår människor av annan religion och har kunskap om islam.
Har ni kontaktat kommunen, moskéer eller myndigheter för att få dem att ställa upp med pengar?
– Nej, men vi kommer att göra det, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.
Planerna var att en imam skulle anställas i ett treårigt projekt. Nu startade det i förtid och då valde Sofia församling att själv stå för pengarna under nio månader.
– Men på längre sikt är tanken att uppvakta och söka pengar från olika håll, säger hon.
Hans Ulfvebrand, kyrkoherde i Sofia församling, understryker att anställningen av en imam inte är något hugskott, utan följden av ett mångårigt engagemang.
– Genom Fryshuset finns hela världen i Sofia församling varje dag, säger han. Vi vill arbeta där för mångfald, demokrati och fredlig samlevnad, och därför har detta vuxit fram organiskt.
Stockholms stift står bakom Fryshuskyrkan, och Hans Ulfvebrand har talat med biskop Eva Brunne om anställningen av en imam. Fryshuskyrkan stöds också ekonomiskt av åtta andra församlingar. Men anställningen av imamen har Sofia församling beslutat om själv, och bekostar också på egen hand.
– Jag är stolt över mitt kyrkoråd, att man har förtroende för att pröva nya vägar, säger Hans Ulfvebrand. Det är viktigt för ett lutherskt samfund att vara en aktör i samhället. Vi har resurser, och då är det vår plikt som ett stort kristet samfund att motverka fördomar om religioner.
Cecilia Jaensson Wallander
08-462 28 11
cecilia.jaenssonwallander@ky
– skickat med Google Verktygsfält"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar