Svenskarna snattar mest i Norden - Karlskoga - www.karlskoga-kuriren.se: Svenskarna snattar mest i Norden
KARLSKOGA
Sverige är det land som det snattas mest i hela Norden. Svinnet kostar varje svensk 779 kronor om året i form av höjda butikspriser, enligt en ny rapport. Även i butikerna i Karlskoga märker man så klart av snatteriet.
Relaterat
Enligt butikschefen Stefan Blom är det medievaror och kosmetik som det stjäls det mest av på Ica Maxi.
Enligt butikschefen Stefan Blom är det medievaror och kosmetik som det stjäls det mest av på Ica Maxi.
Rakblad är attraktiva och läggs därför i plastkasetter för att bli mindre stöldbegärliga.
Rakblad är attraktiva och läggs därför i plastkasetter för att bli mindre stöldbegärliga.
På Ica Maxi berättar butikschef Stefan Blom att man inte är drabbade av onormalt många snatterier men att man absolut drabbas regelbundet.
– Det snattas mest varor från medieavdelningen och kosmetik. Mobiltelefoner och mobila bredband försvinner mycket, säger Blom.
faktiskt så pass mycket att man tvingats låsa in de mobila bredbanden i säkerhetsskåp.
– Vi blev av med alla och härom veckan stals alla mp3-spelare, säger Alexander Abou Elnaga, som är medieansvarig.
Stora summor
Det är stora summor som försvinner på grund av snatteri.
Personalen på stormarknaden utbildas när de anställs och man har ett kontinuerligt arbete för att förebygga stölderna.
– Vi har larm, stöldkasetter, övervakningssystem och ett tätt samarbete mellan varandra. Vi har blivit duktiga på att identifiera och känna igen snattare och ligor och även om stölderna ökat i kronor eftersom vi är en större butik så har det inte ökat i procent, säger Blom.
Vid varje tillfälle personalen hittar en bruten kartong eller dylikt sätts en knappnål upp på en butikskarta i personalrummet.
– På så sätt lär vi oss var tjuvarna ställer sig och stoppar på sig varorna. Det är sällan man gör det på den platsen man tar grejen.
Speciella ronder
Det är när det är som mest folk i publiken som de flesta stölder sker och så på kvällstid. personalen går dock speciella ronder i butiken eftersom man vet var risken är störst.
– Det är även väldigt viktigt att visa sig på golvet och hälsa på kunden och visa att man sett dem.
Förutom medieavdelningen och kosmetikdelen så stjäls det en del oxfilé och fläskfilé från livsmedel.
– Om ett larm utlöses går det direkt ett larm till fem telefoner och vi brukar vara snabbt på plats. Det är även polisen som jag tycker att vi har ett bra samarbete med. De är snabbt på plats. Det är nog en fördel för oss att vi är placerade i ett bostadsområde och inte längs E18.
Alla stölder polisanmäls och dessutom sker även ett samarbete mellan de olika stormarknaderna i Mellansverige.
– Vi larmar varandra internt om det till exempel är misstänkta ligor som är i farten. Vi har även en säkerhetsansvarig som har bra koll och regelbundet informerar personalen, säger Blom.
Ett stort problem
I år stjäls varor för 6,4 miljarder kronor från svenska butiker. Accessoarer, rakningsprodukter och kött tillhör de mest stöldbegärliga varorna. Även ost, barnkläder och kosmetika är populärt att sno, visar en undersökning från säkerhetsföretaget Checkpoint Systems.
Branschorganisationen Svensk Handel menar att häleridelen är ett ”jätteproblem”. Enligt säkerhetschef Per Geijer är det väldigt lätt att omsätta stulna varor i pengar.
– Vi har organiserade stölder där man går in i butiken och tömmer en hel sektion på varor. Då är det beställningsjobb och man säljer det direkt vidare, säger Per Geijer.
Ute på golvet
Stölderna utgör i dag 1,4 procent av de svenska butikernas omsättning. Det är mest i hela Norden. Per Geijer kan inte förklara varför det stjäls mer här än i Norge, Finland och Danmark. Lagstiftningen är det inget fel på, menar han.
I butiken Kicks inne på Kulan utsätts man för en del mindre snatterier. Man är förskonade från de verksamma ligorna som både Lindex och H&M drabbats en hel del av.
– De är mer utsatta men här är det mest parfymer som snattas. Vi är mycket på golvet och rör oss, det är bästa sättet att visa att vi finns och hälsa på kunderna, säger Daniel Nilsson, butikschef.
Sommaren värst
Två till tre gånger per dag får de besök av Securitas som gör kontroller.
– Vi har även bra samarbete med polisen, de rör sig mycket på stan och kommer ofta in och frågar hur det är, säger Nilsson.
Även Kristina Fredriksson på Dressman håller med.
– Vi har varit ganska förskonade men vi har en hel del lokala förmågor som man börjar känna igen. Värst är det på sommaren och runt jul, när det är mer folk i butiken, säger Fredriksson.
Stig Thored vid polisen i Karlskoga har en känsla att det har varit många snatterier under en längre tid. När han tittar på statistiken på antalet anmälda brott, stöld i butik, ser han dock att det förra året gjordes 213 anmälningar och i år under samma period 172 stycken.
– Det är ju 40 brott mindre men det har varit mycket snatterier. Oftast handlar det om lokala förmågor. Vi åker ut på de allra flesta anmälningar och vi försöker att vara ute så mycket vi kan i centrala Karlskoga men även vid Coop och Ica Maxi, säger Thored.
Maria Eremo maria.eremo@karlskoga-kuriren.se
– skickat med Google Verktygsfält
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar