Svårt att åtala S-ledaren | Inrikes | SvD: Svårt att åtala S-ledaren
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har hamnat i blåsväder.
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har hamnat i blåsväder.
Foto: Niklas Larsson/Scanpix
8 oktober 2011 kl 20:59, uppdaterad: 8 oktober 2011 kl 22:18
S-ledaren Håkan Juholt slipper troligen straff för att ha tagit emot 160 000 kronor för mycket i ersättning från riksdagen. Men om en student, sjukskriven eller arbetslös gjort motsvarande sak hade påföljden kunnat bli fängelse för bedrägeri. När riksdagsmännen skärpte lagen för bidragsbrott tog de inte med sig själva.
Riksenheten mot korruption ska granska om Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt brutit mot lagen då han sedan 2007 tagit emot för mycket ersättning för den bostad han och sambon delar i södra Stockholm.
Men sannolikheten för att han ska åtalas och dömas är mycket liten. Anledningen är att ersättningar som betalas ut från Sveriges riksdag inte lyder under bidragsbrottslagen som infördes 2007. Under den nya lagen som blev mycket omdebatterad gäller däremot allt från fusk med studiestöd och pensioner till sjukförsäkring och arbetslöshetsersättning.
–I lagen listas alla trygghetssystem som omfattas och där nämns inte riksdagen, säger chefsåklagare Alf Johansson på riksenheten för korruption.
Artikeln fortsätter...
Skälet till att riksdagen införde den nya lagen var att det tidigare varit i stort sett omöjligt att fälla bidragsfuskare för bedrägeri. Enligt de gamla reglerna i brottsbalken måste det då finnas ett uppsåt. Handlingen måste ha varit medveten, vilket ska bevisas.
–Det är till exempel bedrägeri om man inte lämnar korrekta uppgifter, säger Alf Johansson.
Enligt nya lagen om bidragsbrott räcker det med grov oaktsamhet vilket förenklat innebär att man borde ha förstått att man borde ha satt sig i in reglerna. Om brottet är grovt avgörs även av summans storlek och om det hela pågått under lång tid. Straffet kan bli böter eller fängelse i ett år.
Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om en förundersökning ska inledas mot Juholt.
–Vi kommer att begära in handlingar och jag räknar med att vi fattar beslut under veckan, säger Alf Johansson.
Håkan Juholt avböjde i går att lämna några kommentarer. Enligt hans pressekreterare Sofie Rudh har riksdagsförvaltningen sagt att de inte har några anspråk på honom, men att Håkan Juholt ändå har lovat att betala tillbaka hela summan.
–I går betalade han in 130000 kronor, de resterande 30000 kronorna ska dras på hans nästa lön, säger Sofie Rudh.
Nyheten om Juholts ersättningar har orsakat frustration ute i partiet, visar en rundringning till ett tiotal distrikt.
–Det är alltid allvarligt att inte göra rätt för sig och det är klart att det här påverkar förtroendet, säger Monica Haider, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg.
Jens Nilsson som är distriktsordförande i Jämtland är inne på samma tankegångar.
–Jag blir bara trött. Vad har han missat nu då? Det är självklart inte bra att sådant här skuggar den politiska diskussionen men det blåser väl över det här också.
Ingen av de som SvD talat med ifrågasätter dock Håkan Juholts ställning som partiordförande.
–Det är självklart inte bra och jag har pratat direkt med Håkan, men vad vi sagt är ingenting jag vill kommentera i tidningen, säger Mats Johansson, distriktsordförande i Blekinge.
Carina Moberg som är gruppledare i riksdagen förväntar sig att Håkan Juholt kommer på nästa möte för att svara på frågor.
–Det är självklart att Håkan kommer att besöka riksdagsgruppen för att förklara sig. Det är inget som någon av ledamöterna ens ska behöva begära.
Statsvetaren Jenny Madestam menar att partiet nu gör allt för att stötta Håkan Juholt.
–Han har bara varit partiledare i sex månader och att vaska fram en partiledare var ganska smärtsamt. Det finns inte i socialdemokraternas föreställningsvärld att höja några krav på avgång.
–Nu gör man bara allt för att rida ut stormen, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Henrik Ennart
– skickat med Google Verktygsfält
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar