torsdag 13 januari 2011

Lättkränkt och humorlöst i Mellanöstern « Politiskt Inkorrekt

Lättkränkt och humorlöst i Mellanöstern « Politiskt Inkorrekt: "Lättkränkt och humorlöst i Mellanöstern

Humorlösa?

DANMARK Frånvaron av en stark kyrka och en dominerande stat har gjort Danmark till ett öppet samhälle där människor inte känner att de har något att skämmas för. Men även om det är ett tolerant samhälle förekommer krockar med andra kulturer.

Humorforskaren och psykologen Martin Führ från Aalborg universitet har undersökt hur pass kränkta danskarna blir av andras förlöjligande och hån genom att mäta något som heter gelotofobi, vilket är rädslan för att bli utskrattad och att man tar sig själv på för stort allvar. Lider man av åkomman tar man andras sarkasm och förolämpningar som förödmjukande, blodigt allvar.

Führ konstaterar att gelotofoberna är ytterst få i Danmark och att landet till och med har den minsta andelen bland de undersökta länderna.

»Resultaterne tyder på, at i lande, hvor følelsen af skam bruges som et socialt eller samfundsmæssigt regelsæt, findes der flere gelotofobe mennesker end i åbne samfund. Det betyder, at andre, der kommer til vores land med deres værdisæt, vil opleve en nation, der agerer skamløst,« uddyber Martin Führ og advarer mod kultursammenstød.

Resultatet visar att endast 1,67 procent av danskarna är gelotofober till viss grad, i jämförelse med 11 och 13 procent av britter, tyskar och spanjorer. I Asien och Mellanöstern stiger siffrorna dramatiskt där mellan var tredje och var sjätte tillhör den mindre smickrande skaran som inte kan ta ett skämt.

Det positiva resultatet för Danmark visar att danskarna lever i ett tolerant samhälle där Jantelagen, och dess dogmer om hur människor ska vara och inte vara, har bekämpats.

Man vet inte ännu med säkerhet varför människor från vissa delar av världen är mer lättkränkta än andra. Utöver den danska uppgörelsen med Jantelagen finns dock samband med vilken roll skam spelar i olika länder och hur stor roll religion och staten har i ett samhälle.

»Religion som normsæt har en større betydning i de katolske lande, hvor kirken har en helt anden position end i vores samfund. En anden forklaring kan være, at man bruger følelsen af skam som en form for regulativ i nogle stater.«

BT

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: