Gifter används vid tillverkning av magarin ?!
Välkommen till fabriken där man försöker få margarin att likna smör!
Här tillverkas svenskt Becel, Flora, Lätta och Milda-margarin. Inte
så flott – Bilderna inifrån Unilevers fabrik i Helsingborg visar på en
miljö som mer liknar ett kemiskt laboratorium än en matfabrik. Här är
det margarin som har läckt ut på golvet. Observera varningstexter för
giftiga, brandfarliga och frätande kemikalier.
Förutom vatten så är den största ingrediensen i svenskt margarin och
lättmargarin palmolja. För att kunna odla palmolja röjs det tusentals
kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får
betala med sitt liv. När det skövlade området sedan kultiverats och dom
odlade palmerna växt färdig skickas palmerna till ett raffinaderi där
oljan genomgår kemiska processer, bland annat blekning. Man häller sedan
över oljan i stora pråmar, som ofta fraktat andra kemikalier i samma
behållare med undermålig rengöring däremellan. Vad har margarin och
toalettstolar gemensamt? När den allt annat än trevliga sörjan sedan
anländer till en margarinfabrik måste den genomgå en reningsprocess, för
man önskar nämligen att få bort all otrevlig stank och smak ur oljan.
När man tar bort råvarornas naturliga egenskaper använder man
natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring
av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel
(bentonitlera som regenereras med svavelsyra). Sedan använder man aceton
för att skilja det fleromättade fettet från det mättade fettet. För att
få margarinet att likna smör, måste man omestra fettmassan så den blir
mindre klumpig. Detta görs genom att tillsätta en frätande lösning som
heter natriummetylat. Enligt livsmedelsverket blir metanol (träsprit)
ett av de ämnen som skapas i den så kallade omestringen, men inte
tillräckligt stora mängder för att de ska tycka att det är alarmerande.
Gunnar Lindgren, som är en av Sveriges största experter på
margarinframställning om omestringsprocessen säger så här: ”Detta är en
av de mest riskabla kemikalier jag stött på och borde aldrig få
förekomma i livsmedelssammanhang. Enligt en beskrivning rör sig hela
fettmassan under reaktionen och svarta stråk bildas som i en
science-fiction film. Efter processen inaktiveras natriummetylatet och
resultatet är så sotigt att det måste blekas (igen).”
Finns det bensin i margarinet? När Livsmedelsverket för ett antal år
sedan analyserade margarinerna ”Milda” och ”Becél” fanns betydande
mängder bensin i dessa livsmedel. Dessförinnan hade tillverkaren
Unilever kategoriskt förnekat att bensin fanns med i
tillverkningsprocessen. Man använder sig nämligen av en
extraktionsbensin i många av de vegetabiliska oljorna som tillsätts i
smör. Även i sojalecitinet som är en av ingredienserna i margarinet
behövs extraktionsbensin för att kunna utvinna lecitinet. Det är extremt
svårt att göra sig av med bensinen när den väl är med i margarinet så
gränsvärdena för vad som är tillåtet har medvetet höjts rejält av
ansvariga statliga verk. Så enligt Livsmedelsverket är det tydligen helt
okej för oss att äta cancerogent och allergiframkallande bensin utan
att vi vet om det. Inte nog med det, alla barn i förskolor och skolor
”tvingas” äta det då de anser att margarin är nyttigare än smör.
Man tillsätter färgämnen och mängder av aromämnen för att få den
kemiska sörjan att mer likna det naturliga smöret. En väldigt lång
kemisk process. Man går verkligen över ån efter vattner.
Gunnar Lindgren: ”Problemet med margarintillverkning är att man försöker
imitera ett annat livsmedel – smör. Om man försöker göra ett margarin
på ett naturligt sätt av exempelvis olivolja skulle det bli gröngrått,
lukta och smaka oliver, samt bli flytande. Skulle man använda naturlig
rapsolja skulle det på samma sätt bli gulaktigt, lukta och smaka raps
och vara flytande. Vill vi ha ett fast margarin måste vi använda något
fast vegetabiliskt – fett exempelvis, kokosfett eller palmolja, men
detta skulle smaka och lukta kokos/palmolja och ha en mer
skokrämsliknande konsistens. Slutligen skall jag beröra vad jag anser
var det sämsta med margarin. Eftersom man så grundligt utplånar de
ursprungliga råvarornas identitet kan man inte påstå att margarin
innehåller rapsolja. Kvar finns näringsmässigt ”döda” fettmolekyler utan
identitet – ungefär som i symaskinsolja. En analys av ett margarin kan
därför knappast ange vilken råvara den är gjord av.”
Forskaren Renaud 1989 visat att bildning av blodproppar ökar hos
råttor när man omestrar palmolja. Forskaren Innis 1996 visade att
smågrisar får förändrad lungfunktion och Elwood 1991 visade ökad risk
för hjärtinfarkt hos människan. Läs mer på Gunnar Lindgrens hemsida.
Barnen på skolorna får margarin och lättmjölk istället för dom
riktiga varorna. Klara som går i femman tyckte inte om lunchen igår. Men
du drack väl mjölk och åt smörgås inflikade jag som vill att hon ska
äta. Näe, dricker inte den där äckliga gröna mjölken. Det smakar
konstigt, sa hon indignerat. Hon har berättat hur det går till en dag i
veckan när barnen får Bregott. En dag i veckan får dom Bregott! Då köar
barnen. Barn känner att dom behöver riktigt fett. Annras blir dom inte
mätta? Hur svårt ska det vara för Livsmedelsverket att förstå? Och hur
långt tid ska det ta att förstå att det här med mättat fett inte är
farligt. Att det inte är fettet som är orsak till blodproppar.
Fettskräcken och kolesterolmyten är stark! Det som gör att det bildas en
propp i kärlet är en inflammation initialt. Sen kloggar det igen och
proppen bildas. Märk väl: De som kommer in med hotande hjärtinfarkt har
alla för lågt kolesterol i blodet. Läs mer i docent Uffe Ravnskogs bok Kolesterolmyten.
Nästa gång du ser reklamen Om du tänker på ditt hjärta – Ät Becél så
gå inte på bluffen! Vill du hålla dig frisk och inte äta bensin, aceton
och andra processkemikalier bör du nog sluta med margarin och gå direkt
på orginalet: Smöret!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar